Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

PROMETHEUS-Review-Κριτική ταινίας

Μια ομάδα εξερευνητών ανακαλύπτει στοιχεία για την δημιουργία του ανθρώπινου γένους στην Γη.Αυτά τα στοιχεία θα τους οδηγήσουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο σύμπαν όπου θα αναγκαστούν να δώσουν μάχη για την ζωή τους και για το μέλλον της ανθρώπινης φυλής.



Ο αγαπημένος μας Ridley Scott επιστρέφει στο είδος  ταινιών που τον καθιέρωσε και μετά απο το Alien και το Blade Runner μας παρουσιάζει τον Προμηθέα.
Η καινούργια του ταινία λοιπόν είναι μια αλληγορία με έντονα φιλοσοφικά ερωτήματα οσον αφορά την δημιουργία μας,την ύπαρξη ή οχι του Θεού,το μέλλον του ανθρώπου.Δεν απαντάει τελικά τίποτα ίσως γιατι ακόμα δεν θέλει ή ίσως γιατί δεν μπορεί αλλά πα'όλα αυτα μας δίνει απλόχερα μια παρα πολύ ωραία ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας η οποία διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
Τα πλεονεκτήματα της είναι οτι προκείται για μια αρκετά ψαγμένη και με ωραία οπτικά εφε ταινία που όσο και αν ο σκηνοθετης της το αρνείται είναι το prequel (η έστω το pre-prequel) του Alien.Οπως λοιπόν το Αlien έτσι και το Prometheus τοποθετείται μέσα σε ένα κλειστό χώρο διαστημόπλοιου και έχει σαν κεντρικό ήρωα γυναίκα.Την θέση της Ripley την παίρνει η Elizabeth Shaw μια εξερευνήτρια που γυρεύει απαντήσεις αν και πιστεύει στον Θεό και η Noomi Rapace χωρίς να μας συγκινήσει ιδιαίτερα είναι ικανοποιητική αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι η Ripley της Weaver.
Σίγουρα την παράσταση απο πλευρά χαρακτήρων αλλά και ερμηνειών κλέβει με ευκολία ο David το ανθρωποειδές που ερμηνεύεται άψογα απο τον Michael Fassbender.Προσεγγίζει άψογα τον ρόλο ενός ρομπότ χωρίς αισθήματα που και αυτό προσπαθεί να μοιάσει στον δημιουργό του.Ειδικά η μίμηση στον Peter O' Toole στον Λωρενς της Αραβίας απλώς μοναδική.
΄Τα μεινεκτήματα της είναι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που όμως στα χέρια ενός τόσο έμπειρου σκηνοθέτη δεν φαίνονται τόσο.
Το θέμα είναι οτι η ταινία έμπαζε αρκετά στο σεναριό (οχι στην αρχική  ιδέα αλλά στην αναπτυξή)  σε τέτοιο σημεί που όπως προαναφέραμε να καταπιάνεται με πάρα πολλά θέματα και τελικά να μην δίνει λύση σε κανενά και την θέση του σε αυτά τα ερωτήματα να παίρνει ο εύκολος εντυπωσιασμός και οι σκηνές δράσης.
Επίσης πάρα πολλοί χαρακτήρες δεν αξιοποιούνται καθόλου και φαίνονται απο την αρχή οτι είναι αναλώσιμοι πράγμα όχι απαραίτητα κακό αν η ταινία ήταν απλώς μια καθαρόαιμη ταινία τρόμου.Όταν θές να είσαι κατι παραπάνω τότε ναι είναι πρόβλημα.
Οι υπόλοιπες ερμηνείες απο κακές εώς αδιάφορες με πιο κραυγαλέο τον χαρακτήρα της Theron που χωρίς να είναι κακιά στην ερμηνεία της δεν νομίζουμε οτι αναπτύχθηκε όσο θα έπρεπε.



Με λίγα λόγια μια ταινία με παρα πολύ ωραία ατμόσφαιρα εκπληκτικά εφέ και αρκετά ψαγμένο σενάριο που όμως προδίδεται απο τις πρόθέσεις της,χωρίς όμως το αποτέλεσμα να είναι κακό αλλά ίσα ίσα και αρκετά ικανοποιητικό και τον  λόγο τον γνωρίζουμε:Ridley Scott!!!

H Βαθμολογία μου:7/10

Blog Widget by LinkWithin
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More